Historia

Lars-Erik Torph

Lars-Erik var född den 11 Januari 1961 i Södra Ny i Säffle Kommun. Hans intresse för fart och motorer började redan som liten grabb, och han var alltid steget före den ålder som gällde. Han hade precis lärt sig cykla när han började med storebrors moped.
När sedan 15-års dagen kom, ja då var det bilarna som var huvudpunkten och som kom att bli hans stora intresse. Han fick gamla skrothögar av vänner och bekanta. Det var bilar som inte fungerade osv. Men för Lars-Erik var detta inget hinder. efter lite skruvande och fixande gick snart dessa bilar också.
Han åkte runt på skogsvägar och åkrar så länge bilen fungerade, sen var det dags att börja skruva igen. Och i denna bana höll det på.
Han ägnade all sin fritid åt att meka med bilar, och när han kom ut i yrkeslivet började han att jobba som bilmekaniker.
1976 då storebror Kjell-Arne började tävla i rallysporten så satt Lars-Erik i högerstolen som kartläsare. Det var nog här som drömmen om att bli motorsportstjärna tändes. Första tävlingen körde han i Mars -79. Sedan har både med och motgångar följt Lars-Eriks rallykarriär. Han körde VM och SM tävlingar och gjorde fina resultat. Lars-Erik blev JSM- mästare tre gånger. Han körde i Swedish junior rallyteam.
När han blev senior så blev han fabriksförare för Volkswagen och Toyota. Han körde även Volvo, Opel och Audi. Lars-Erik var vid sin tid en av dom största talanger som rallysporten haft.
En extra förmåga låg i att köra under svåra förhållanden som mörker och dimma. Lars-Erik omkom tragiskt i en olycka som åskådare i Monte Carlo rallyt 1989. Han blev endast 28 år gammal. Till Lars-Eriks minne har det upprättats en minnesfond där ett stipendium delas ut vartannat år till en lovande rallyjunior i Sverige.

Här kan du se Lars-Eriks resultat genom åren.

Tryck här, så blir du kopplad till WRC results.com